V zimním období je člověk promrzlí až na kost a hledá něco, co by ho zahřálo na duši i těle. Jednou z takových věcí sou skvělé čaje, ale jak vybrat ten správný, co nám bude chutnat a krásně vonět? Zvolit čaj sypaný nebo sáčkový, jaký je mezi nimi rozdíl a jak jsou kvalitní?
Sáčkové čaje jsou podstatně levnější a můžeme je rovnou používat. Stačí si vytáhnout sáček z krabičky, vložit ho do oblíbeného hrnečku a zalít horkou vodou. Sáčkových čajů je velké množství a jsou různě kvalitní. Některé však nejsou to pravé. Nejhůře jsou na tom čaje ovocné, některé chutnají jako obarvená voda. Žádná chuť, ani krásná vůně, natož aby nás potěšili a zlepši nám náladu. Každý nemusí být špatný. Na některých černých čajích v sáčcích si můžeme pochutnat. Mají sílu i pravou chuť.
Sypaný čaj je směs kvalitních bylin a kousků ovoce. Se sypanými čaji je to o něco složitější, ale za námahu určitě stojí. Sypané čaje se před použitím musí vložit do jednorázového pytlíku určeného pro čaje nebo do sítka či konvičky. Každý sypaný čaj má jinou teplotu při zalívání. Například zelené čaje chtějí menší teplotní stupeň kolem sedmdesáti až osmdesáti. Černé a ovocné čaje naproti tomu chtějí teplotu varu neboli sto stupňů. U těchto čajů je důležité dodržení času luhování, jinak by mohlo dojít k tomu, že čaj zhořkne. Při luhování by měl být čaj zakrytý, aby se ke všem bylin a ovoci dostala vlhkost na uvolnění správné chuti a vůně. Správně připravený čaj má krásnou intenzivní vůni, bohatou barvu a úžasnou plnou chuť. Takový čaj provoní celý domov a vytvoří krásnou atmosféru.
Myslím, že mi dá každý za pravdu, když řeknu, že sypané čaje jsou jasným výhercem v kvalitě, ale také vůni, chuti i barvě. Každý má svůj názor a někteří lidé by byli proti. Pochutnají si i na sáčkových čajích, proto je velký výběr obojího, aby si každý přišel na své. Vyberte ten správný a začněte s přípravou.