Hruškovice je ovocný destilát, který patří v této skupině destilátů k těm nejoblíbenějším. Její čistota, a hlavně podmanivá vůně k ní vždy dokáže přilákat řady obdivovatelů a dalo by se říct, že je stálicí v konzumování ovocných destilátů.
Při výběru té správné lahve se vždy podívejte na složení a rozhodně nekupujte nic, coby mělo ve složení kromě hrušek a vody ještě něco jiného, například jemný líh atd. To by totiž znamenalo, že platíte za něco, co s největší pravděpodobností nebude čistá jednodruhová pálenka, ale kromě destilátu z hrušek je v lahvi ještě jiný, blíže neurčený destilát.
Hruškovice, stejně jako jiné kvalitní ovocné destiláty, by měla tzv. řetízkovat a při nanesení na prsty by měla drhnout. Kvalitní destilát se vyrobí jen z prvotřídního ovoce v té správné zralosti. Na jeden kilogram se spotřebuje 10-14 kg hrušek. Množství je ovlivněno cukernatostí ovoce. Mezi stovkami odrůd najdete i takové, které jsou pro výrobu destilátu přímo doporučovány.
Podrcené čisté plody bez hniloby a červivých kusů se podrtí a vloží do velké uzavíratelné nádoby, kde kvasí asi 100 dnů. Během této doby je nezbytně nutné, aby byla nádoba v teplém prostředí, což správným způsobem ovlivňuje vlastnosti a kvalitu kvasu. Nádoba na kvas musí být čistá a nesmí se plnit až po horní okraj. Kvas v teple krásně pracuje a nesmí se v této době míchat. Pravidelně se kontroluje, aby nedošlo k jeho vyšumění a vzniku plísním na povrchu. Kvalitní kvas je čirý, voňavý a při prvních známkách propadávání pěny z povrchu na dno, se destiluje při 100°C.
Vzniklý destilát má až přehnaně intenzivní a ostrou chuť, proto se ředí čistou pitnou vodou na obsah alkoholu 40-50 %. Potom se nechá dozrát měsíce uložený nejlépe v dubovém sudu. Hruškovice chutná jak při pokojové teplotě, tak i vychlazená, kdy krásně rozvine svou chuť.