Levná zvěřina? Jenom u myslivců.

Češi si chtějí stále více dopřávat na talíři menu ze zvěřiny. Jenže pořizovací cena za kilo masa je vysoká. Až o sedmkrát levněji ho však můžeme pořídit u myslivců, a to srnčí nebo kančí maso. Ovšem pozor, k prodeji takového masa musí mít myslivec řádné speciální oprávnění. Hospodáři nabízející jelena nebo daňka, mívají na vratech cedule, informující o prodeji. Nejde však o pytláky. Již několik let totiž mají myslivci v Česku možnost ulovenou zvěř zkontrolovat a rovnou ji prodávat. Mnoho lidí však o této možnosti neví. Kvalitní a čerstvé maso přímo od myslivců vyjde ale levněji než jeho nákup v supermarketu. Kilo kančího se totiž pohybuje kolem 50 korun, srnčí asi 100 korun a kachna divoká zhruba 30 korun za kilo. Pro srovnání, v obchodech za divočinu zaplatíte od 400 korun do 600 za kilo masa.
hlava srnky

Přestože obchodní řetězce cenu natahují kvůli náročnému zpracování a prohlídkám masa, myslivci jsou lacinější. Navzdory tomu, že musí podstoupit kurzy prohlížení zvěřiny, může maso prodávat konečnému spotřebiteli, nikoli do restauračních zařízení. Výrazná nižší cena masa od myslivců má však jeden háček. Zvíře dostanete celé, maso, kosti i kůži. Je tedy třeba ho nechat naporcovat a případně kůži vyčinit, protože sami myslivci toto dělat nesmí. Ovšem pokud si třeba srnčí od myslivce zakoupíte, můžete tu samou osobu poprosit o naporcování. To už se může. Mnohdy se jedná o jakousi „sousedskou výpomoc“. Nic špatného na tom tedy není. Druhou variantou je odvoz k řezníkovi nebo jiný zvěřinový provoz, ceny naporcování se pohybují do 1500 korun.
srnčí maso

Průkaz k prohlížení zvěřiny může myslivec získat na školení a kurzech k tomu určených. Organizačně toto spadá pod záštitu Veterinární a farmaceutické fakulty, přičemž spolupracují i myslivecké spolky v okolí. Částky za zkoušky se pohybují kolem 5000 Kč. Výhodu mají v Rakousku, kde si zákazníci mohou od samotných myslivců zakoupit již naporcované části, jako je kýta, hřbet nebo líčka. Toho je v Česku zatím v nedohlednu. Pokud by se ovšem podařilo prosadit i v naší zemi takovou službu, divočina by se tak stala pro zákazníky víc dostupná.


This entry was posted in Nezařazené and tagged . Bookmark the permalink.